понеделник, 16 ноември 2009 г.

Варненският апелативен съд произнесе ефективни присъди на 4-ма силистренци придобили материали за изготвяне на фалшиви банкови карти

Варненският апелативен съд днес отмени оправдателните присъди на Николай Ив., Антон К., Евгени Сл. И на Бисер Ан., произнесени за престъпления против паричната и кредитната система от Окръжния съд в Силистра, и наложи ефективни наказания от по 2 години и половина „лишаване от свобода за всеки един от подсъдимите. Въззивната апелативна инстанция призна вината на четиримата затова, че от неустановена дата до септември 2006 година в Силистра в съучастие като съизвършители придобили и укрили предмети, материали и оръдия, за които знаели, че са предназначени за изготвянето на фалшиви разплащателни банкови карти.
Пресслужбата на съда припомня, че разплитането на този криминален сюжет започнал през септември 2006 година, когато мъж предал в полицията една дузина пластмасови магнитни карти с различни цифри по тях, три мини камери и различни кабели. Човекът открил предметите в таван на ул. „Анг.Кънчев” №42 в Силистра. Последвалите полицейски действия довели до разкриването на други механизми, ел. уреди и устройства за заготовка на кредитни и дебитни карти. Експертиза установила, че голяма част от вещите са средства за прихващане на информация от истински банкови карти и за изготвяне на техни копия. Фалшивите карти са били изготвени по данните на действителни сметки на граждани на ОАЕ, на Турция, Великобритания и други държави. Няколко месеца след тези разкрития в с.Червена вода бил направен опит да бъде разбит банкомат, а следствените действия установили, че автори на опита машината да бъде разрязана са четиримата силистренци. 26-годишният Николай, 33-годишните Антон и Евгени и 40-годишният Бисер били привлечени като обвиняеми и разследвани, след като при обиските от тях са иззели специфични инструменти за интервенция върху банкомати. Скоро след това били открити и доказателства, че мъжете са съпричастни и към вещите открити на тавана в Силистра. През март тази година Силистренския окръжен съд оправда четиримата да са извършили престъпление против паричната и кредитната система. Два месеца по-късно друг състав на Апелативния съд във Варна потвърди оправдателната присъда. Третата съдебна инстанция (ВКС) върна делото на апелативния съд, след като констатира, че са допуснати съществени процесуални нарушения както при изготвянето на обвинителния акт, така и в съдебна фаза. Така се стигна до днешните ефективни присъди, които Николай, Антон, Евгени и Бисер ще изтърпят при първоначален общ режим. Всеки един от тях дължи на държавата по 744 лв за разноски по делото и по 218 лв на Окръжния съд в Силистра.
Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред ВКС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар