сряда, 4 ноември 2009 г.

Билкозаготвители от Силистренска област с интерес към култивирано отглеждане на редки и застрашени видове растения

Билкозаготвители от Силистренска област, единствени на територията на РИОСВ с интерес към култивирано отглеждане на редки и застрашени видове растения.Това показва справка от инспекцията след приключванетона най-активния период от билкозоготвителната дейност.
Балканския ендемит-мурсалски чай, се отглежда в 2 села на територията на община Главиница, плантациите на ружа и бяла лупина на територията на община Дулово.
Всички растения, добивани в плантациите са защитени видове. Мурсалският чай е включен и в Червената книга на България. Отглеждането на такива растения подлежи на много строг контрол за произхода на генетичния материал. Сред най-използвани и добивани билки на територията на РИОСВ -Русе са липовия цвят, цвят-глог и бъз, плодове и цвят на шипка, корени от коприва, жълт кантарион и мащерка.
Събраните и първично обработени лечебни растения се използват във фармацевтичната, парфюмерийната и хранително-вкусовата промишлености.
Данните от обобщената справка за контролната дейност по Закона за лечебните растения показват (ЗЛР), че билкозаготвителна дейност на територията на силистренска област се осъществява в 48 пункта, 29 в русенска област и 60 в разградска област. До средата на октомври са проверени всички пунктове, 7 държавни горски и ловни стопанства и 22 общини. За нарушения на ЗЛР са съставени 26 акта на физически и юридически лица, най-често за добиване на лечебни растения без позволително за ползване, непредставяне на годишна справка за добитите или изкупени количества билки, не добре организиран пункт и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар