петък, 27 ноември 2009 г.

Курбан байрам

Мюсюлманското вероизповедание в България чества днес Курбан байрам.Големият мюсюлмански празник започна с молитва в над 1100 джамии в страната, съобщи зам.-главният мюфтия Ведат Ахмед, цитиран от БТАПразникът се празнува 4 дни, през които вярващите почитат паметта на починалите си близки и си вземат прошка, а по-заможните правят курбани като според традицията една трета от месото на жертвеното животно се раздава на бедните, с втората се гощават гости, а третата остава за семейството.Първият ден на Курбан Байрама се празнува с най-близките. На него по-младите искат прошка от по-възрастните.
По повод големия мюсюлмански празник , областният управител на Силистра д-р Владимир Янков , отправи днес поздравителен адрес , в който се казва:
По случай свещения за мюсюлманите празник Курбан Байрам бих искал да поздравя най-сърдечно всички жители на област Силистра , изповядващи ислямската религия! По традиция Курбан Байрям събира на една трапеза роднини, близки и съседи, за да си поискат прошка един от друг. По-младите изразяват почитта си към възрастните, с което дават пример на децата си за взаимно разбиране, смирение, милосърдие и вяра в доброто. Това са ценности, към които се стремим и ние, християните и на които също учим децата си, затова в силистренския край и през четирите дни на Курбан Байрям много често мюсюлмани и християни заедно се веселят и празнуват. Вашият обичай е повод да си припомним, че пътят към по-доброто бъдеще е общ и минава през взаимната ни толерантност, разбирателство и уважение на нашите две религии.Дълбоко вярвам, че и занапред ще съумеем все така единни да отстояваме религиозното и културното многообразие като традиционна българска ценност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар