вторник, 1 декември 2009 г.

Силистренци са против увеличаването на пенсионната възраст на жените, показва допитване на КНСБ в Силистра

Само 14 души – 7 мъже и 7 жени – са подкрепили идеята за увеличаване на пенсионната възраст. Но 1 271 от анкетираните – 759 жени и 511 мъже са против. За участие в синдикални или граждански протестни действия, ако правителството, без съгласието на социалните партньори и без широка обществена подкрепа, реши да бъде повишена пенсионната възраст за жените, се обявяват 1057 души.
Правят се предложения за индивидуален подход за пенсиониране според професията и за връщане на стария закон за пенсиониране на учителите. „Европейски заплати, спокойна работа, европейска възраст за пенсия“, гласи едно от предложенията, което вероятно има по-радикален подтекст.
Председателката на Регионалния съвет на КНСБ в Силистра Димитричка Пейкова припомни огласената позиция на КНСБ, че в условията на задълбочаващата се икономическа криза и растящата безработица въпросът за увеличаване на пенсионната възраст “не може и не следва да бъде поставян”.
В синдикалните организации на КНСБ в Силистренско членуват над 6 000 души.
При посещението си в Силистренско в средата на октомври министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че въпросът за увеличаване на пенсионната възраст “не стои и не се разглежда”. Министърът съобщи, че е създаден Консултативен съвет, който да направи пълен анализ за хода на пенсионната реформа през последните десет години и въз основа на този анализ ще бъдат набелязани дългосрочни мерки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар