петък, 26 февруари 2010 г.

Българският червен кръст е най-големият неправителствен партньор на държавата

Българският червен кръст е най-големият партньор на държавата от неправителствения сектор, заяви днес в Силистра члентът на Националния съвет на БЧК д-р Николай Чобанов, който участва в годишното областно събрание на областната червенокръстка организация.
“През последните няколко години организацията като цяло успя да покаже едно устойчиво развитие във времето, успя да получи високата оценка и признанието на държавата и се превърна в неин най-голям неправителствен партньор”, каза д-р Чобанов. Според него една от причините за това е прозрачността в работата на БЧК.
Според д-р Николай Чобанов националната червенокръстка организация има относителна финансова стабилност, което и позволява да поеме новите предизвикателства на времето. Но д-р Чобанов подчерта, че една от големите задачи на българските червенокръстци е да усъвършенстват своята работа по фондонабирането.
В областната организация на БЧК в Силистра членуват близо 7 хиляди души, обединени в 139 дружества в седемте общини на Силистренска област. Дружествата в селата са повече от дружествата в градовете.
В отчетния доклад бе подчертано, че дзаради икономическата криза има тенденция за закриване на червенокръстки дружества в градовете и в промишлените предприятия и в сравнение с 2008 година членовете на БЧК са с 5.8 на сто по-малко.Основно дружествата работят в държавните администрации, училищата и детски градини и по-компактно обхващат селското население.

Няма коментари:

Публикуване на коментар