петък, 26 февруари 2010 г.

КНСБ в Силистра търси възможностите за привличане на членска маса от наемните работници в селското стопанство

“Обсъждаме възможностите за привличане на членска маса от наемните работници в селското стопанство, което има огромен потенциал за излизане от кризата”, каза тази вечер на пресконференция по случай двайсет годишнината от учредяването на КНСБ председателката на Регионалния съвет на конфедерацията в Силистра Димитричка Пейкова.
От този отрасъл са голяма част от безработните в Силистренско, регистрирани през януари заради приключване на сезонните дейности, но досега от синдикатите не бяха официално обявявани намерения да пренесат дейността си и в селата.
Димитричка Пейкова се обяви за по-тесни контакти с браншови, работодателски и професионални организации на местно равнище по проблема за трудовата заетост.
КНСБ в Силистра от тази година започва да събира материали за историята на синдикалното движение в Крайдунавска Добруджа, съобщи Димитричка Пейкова.
Според нея досегашните опити за написване на исторически труд са “пречупвани през идеологически фокус и не отразяват обективното развитие на работническото и синдикалното движение в Крайдунавска Добруджа”. Има данни, че още през 1893 година в Силистра е направена първата стачка на шивашки работници в България, каза Пейкова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар