понеделник, 1 март 2010 г.

От днес в цялата страна започва имунизация срещу грипния вирус A(H1N1)

Ваксинирането няма да е задължително и ще бъде безплатно, съобщиха от здравното министерство. Регионалните здравни инспекции трябва да определят ден за имунизация в кабинетите си. Ваксините са в 2 дози и се поставят през 21 дни.Добре е имунизациите да се правят, когато човек е здрав. Имунитетът се изгражда до три седмици след ваксинирането и продължава над година.Ваксината, която ще се използва у нас, е с най-ниски странични реакции, увериха от Министерството на здравеопазването.Според специалистите в момента грипната обстановка у нас е относително спокойна и е подходящо за имунизации.Осигурени са достатъчно антивирусни препарати в болниците, при семейните лекари и в Центровете за спешна медицинска помощ.Имунизациите ще започнат от армията и полицията. Ще се ваксинират и хора с тежки заболявания и често боледуващи деца.До момента само в страните от ЕС са извършени над 50 млн. ваксинации срещу станалия популярен с името „свински грип".У нас от опасния вирус починаха 40 души според официалната статистика.
Безработицата в силистренско продължава да нараства
С нови 848 лица се е увеличил броя на регистрираните безработни в силистренско през месец януари. Равнището на безработица за областта, изчислено по методиката на Агенцията по заетостта на база официално публикуваните данни за заетост в страната, е 14,50%. Най-високо то е в община Кайнарджа - 29,89%, следват общините Алфатар – 21,83%, Главиница - 21,02%, Ситово - 18,91%, Дулово - 17,46%, Силистра - 11,04 %, и Тутракан - 10,65%. За сравнение – равнището на безработица средно за страната е 9,90%. Според анализът на Агенцията по заетостта , регистрирани са по-голям брой лица, вкл. и освободени поради приключилото действие на програми за заетост, което е характерно за януари. Поначало през зимните месеци увеличението е с по-висок темп поради ограниченото търсене на работна сила в сезонни дейности в селското стопанство, строителството, търговията и услугите – икономически сектори със съществен дял в областната икономика.
Според Виолета Атанасова , директор на БТ в Силистра , през следващите месеци , се очаква застой в нивото на регистрираните безработни , заради началото на сезонниата заетост, предимно в сеторите селско стопанство и строителство.
Общо обявените през януари свободни работни места от работодатели в област Силистра са 679 (с 587 повече от декември). От тях 530 са по програми и мерки за заетост. От всички обявени места 87% са без изискване на специалност.Постъпилите на работа през януари регистрирани безработни от областта са 664 (с 580 повече от декември).
В ход са масови проверки за използване на газ в силистренско
По инициатива на МВР, Дирекция “Инспекция по труда “, ДАИ и Държавната агенция по метрология и стандартицзация проверяват за използването на газ. Представители на няколко институции, според конкретните им компетенции, участват в проверките, които на територията на област Силистра ще оБхванат над 30 обекта.Това съобщи Назми Адемов , директор на областна дирекция “Инспекция по труда в Силистра “. Проверките ще продължат до 15 март и обхващат обектите, в които се извършват дейности, свързани със зареждане, търговия, технически прегледи и монтаж на уреди и съоръжения за пропан-бутан и метан, както и на районите на газо-снабдителните станции, пълначни пунктове за туристически бутилки, пунктове за годишни технически прегледи, стоянки за таксита, МПС, фирмени съоръжения и др.Предвижда се при констатиране на нарушения на правилата и нормите за безопасност при съхранение, търговия и използване на уреди и съоръжения, работещи с посочените газове, да се предприемат административно-наказателни и принудителни мерки. По данни от статистиката на МВР за периода от 1 януари 2009 г. до 31 1нуари.2010 г., в страната са възникнали 305 произшествия с газови уреди и съоръжения, при които са загинали 1 гражданин и са пострадали 42 граждани. Статистиката показва, че в 42 случая причините за възникналите инцидентите е в следствие на техническа неизправност на газови уреди и съоръжения.
Дунав продължава да повишава нивото си в целия български участък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар