понеделник, 29 март 2010 г.

Служители на ГДБОП разкриха канал за вътрешен трафик на културни ценности

Акцията на антимафиотите от сектор “Трафик на културни ценности” е проведена съвместно с колегите им от териториалното звено в СилистраПовече от месец спецполицаите от ГДБОП работили по случай на нелегален трафик на културно-исторически ценности. Вчера, съвместно със служителите на ГДБОП в ОДМВР-Силистра е проведена акция за пресичане на канала от дунавския град към столицата.
Процесуално-следствени действия са предприети на три адреса в силистренското с. Айдемир и в офис на куриерска фирма в София. При претърсването са иззети 10 цели антични керамични съда, 55 римски републикански денара, други 46 антични монети от различни исторически периоди, 21 пръстена – видимо от римската епоха, а също и върхове на стрели и части от сечива - също от далечното минало. Полицаите открили и два металотърсача и компютърна конфигурация. Задържан е организаторът на трафика – Р.Р./39г./ от Айдемир, известен на органите на реда.
По случая е образувано досъдебно производство по чл. 277а, 278 и 278а от НК. Продължава работата за изясняване на случая. Предстои изясняване на произхода на намерените ценности, както и експертизи за установяване на културно-историческите епохи, когато са произведени. С акцията е пресечен вътрешен канал за трафик на културно - исторически ценности към София, а също и възможността за нелегалната им продажба в столицата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар