вторник, 30 март 2010 г.

ЗА НОВА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА СИЛИСТРА, НАСТОЯВА КОЛЕКТИВЪТ НА ЦДГ „ЗДРАВЕЦ” В СЕЛО КАЛИПЕТРОВО

Своите проблеми ръководството на детската градина е поставило при проведена по-рано тази седмица среща на заместник областните управители Тодора Цонева и Денка Михайлова с директора и възпитателите на ЦДГ „Здравец” – с. Калипетрово, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.. Срещата е била по инициатива на колектива на детското заведение и провокирана от тревожните констатации за сериозен отлив на деца от селото към град Силистра.
Детската градина в Калипетрово е единствена в селото. На този етап функционира с 86 деца, обхванати в 4 групи – 3 в Калипетрово и 1 в село Бабук. Директорът на ЦДГ „Здравец” Милена Кожухарова обясни, че в началото на месец януари т.г., една от групите е била закрита, заради отлива на деца, живеещи в селото към детски заведения в Силистра. Този процес се задълбочава, твърдят от детската градина - под въпрос е сформирането на предучилищна група в Калипетрово, тъй като „веднъж записани в Силистра, родителите на децата няма да ги върнат в селото”.
Директорът на ДЦГ „Здравец” изрази опасенията си, че „ако този процес не бъде ограничен, съществува реална опасност една добре поддържана градина да остане празна и да се унищожи”.
Педагозите, които са били подкрепени и от колегите си от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в селото, сблъскващи се със същия проблем, призовават и за баланс в приема на деца в детските градини. Те са настояли пред зам. областните управители Тодора Цонева и Денка Михайлова „да се преосмисли и политиката по интегриране на децата от турски и ромски произход”. Тодора Цонева препоръча на педагозите в Калипетрово да се възползват от възможностите, които дава образователната стратегия за интеграцията на малцинствата, приета от Община Силистра, и по-специално от Програмата за реализиране на мерките по Стратегията, в опитите на екипа на училището да задържи в класните стаи поне онези деца от кв. „Карото”, които го посещават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар