петък, 19 март 2010 г.

Стартира мащабна кампания в подкрепа на положителните промени в българското образование

Министерството на образованието младежта и науката инициира от началото на месец април мащабна кампания в подкрепа на положителните промени в българското образование под наслов “Българското образование в 21 век” Това каза днес пред журналисти министърът на образованието доц. д-р Сергей Игнатов. Той уточни, че кампанията ще е подобна на стартиралата по инициатива на младежката организация на ГЕРБ кампания “SOS да спасим българското образование”, в рамките на която има постъпили вече над 2000 предложения.
Министър Игнатов изрази надежда, че чрез кампанията ще бъде привлечен по-широк кръг от обществеността в страната и ще бъдат акумулирани добри идеи, които могат да намерят място в проекто закона за училищното образование. Предвижда се да бъдат организирани кръгли маси “Българското училище през двайсет и първи век”, за да може “в окончателния си вид този закон да бъде едно обществено дело”, каза министър Игнатов.
Според него в закона ще залегнат преди всичко европейските практики и в центъра на обучителния процес ще бъде ученикът.
С новия закон за образование се въвежда и атестация на директорите на училища, като тя ще се прави на две години, а при две негативни оценки ще има възможност съответния директор да бъде освобождаван от поста си.
Създава се и национален инспекторат към министъра на МОМН, който всяка година ще прави анализ и ще предоставя доклад за сидстемата, анализирайки качеството на образователния процес, материална среда, на взаимоотношенията на отделните страни в този процес и др.
“Текста на закона трябва да влезе в Министерски съвет, тогава когато в ръцете си държим европейски документ”, заяви министър Игнатов, в отговор на въпрос, кога ще е готов новия закон за образованието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар