сряда, 21 април 2010 г.

По проект силистренци подготвят царска сватба за туристи

Силистренци подготвят царска сватба за туристи по проект озаглавен „1900 години Дуросторум-Дръстър-Силистра – цитадела на европейската цивилизация на Долен Дунав”, с който Силистренската община ще кандидатства по оперативна програма “Регионално развитие”.
Идеята за тази туристическа атракция е заимствана от местна легенда, че цар Симеон Велики си взел за съпруга болярка от Дръстър /Силистра/.
От Силистренската община съобщиха, че е готов вариант на техническия проект за “реставрация, консервация и социализация” на южната, северната и западната части от разкритата в продължение на 35 години крепостна стена на средновековния Дръстър.
Част от стената ще бъде възстановена до височина от 3,5 метра. Предвидена е възстановка и на подовото ниво на двореца на българските владетели от Х век на брега на река Дунав.
Туристите ще могат да видят и макет на Дръстър. Ппланирани са прилежаща инфраструктура и летен амфитеатър.
Максимално допустимите суми за проект са до 6 млн. лв., като 5% е съфинансирането от страна на общините, задължително условие, въведено от тази година. До 1 юни е срокът за подаване на окончателните проекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар