понеделник, 19 април 2010 г.

И тази година местата за кандидат–гимназистите са повече от кандидатстващите

Това показват прогнозните анализи на РИО на МОМН. Общо завършващите седмокласници в Силистернска област са 1100, азаявените парлалелки за план-приема след седми клас са общо 19. При пълняемост 26-29 ученика са необходими 494-551 ученици. Въпреки това обаче, конкуренцията и тази година ще е факт за по-желаните спецалности, коментира началника на РИО Габриела Митков
През тази година новост в приема след седми клас е сливането на изпитите за национално външно оценяване по математика и БЕЛ и изпита за кандидатстване след седми клас. Изпитът ще е един, под формата на тест, но с два модула, каза още Габриела Миткова:
Важно е да се знае, че седмоклосниците, които е кандидтастват в профилирани и професионални паралелки е добре да положат второто ниво на теста, тъй като то ще им донесе по-голям брой точки и по-голям шанс за класиране.
Първият модул от 25 въпроса е с продължителност един астрономически час и е задължителен за всички ученици. Вторият модул ще решават само тези, които искат да кандидатстват в профилираните училища и професионалните гимназии. Той е с времетраене 90 минути. Общият брой точки от двата модула е 100. Решението дали ще се включат и в двете части на изпита учениците могат да вземат и в момента на препитването, не е нужно, както беше до сега, да заявяват желанието си предварително. Структурата на изпитите е подобна на миналогодишната.
Друга органицзационна новост през тази година е и, че изпитите ще се провеждат във училището където учат седмокласниците, а не както до сега в две училища –майки, за цялата област. За по-голяма коректност, квесторите ще бъдат от други училища, като разпределението им ще бъде по списък изготвен от регионалния инспекторат.
Изпитите и през тази година ще се провеждат през месец май-на 27 май е изпитът по БЕЛ, а на 31 май по математика, като двата дни ще бъдат неучебни.
Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 11 юни, като след това от 15 до 21 юни кандидат гимназистите подават заявления за паралелк и училища по профил, по избор.
Резултатиет от първо класиране ще са ясни до 24 юни, а кампанията ще приключи на 14 юли с резултатите от трето класиране. Подробности по темата в рубриката ни “Акцентът днес” в 14:30 часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар