вторник, 6 юли 2010 г.

В област Силистра остава в сила Втората степен на готовност „Денонощно наблюдение”.

Според данните на Агенцията за проучване и поддържане нивото на река Дунав, реката при Силистра в 12.00 ч. е достигнала ниво от 800 см. Предвид прогнозираното понижение на реката и липсата на опасност за населението, на този етап няма да се предприема промяна в степента на готовност, заложена в Областния план за защита..., обоснова решението си Областният управител.Според данните на Оперативния комуникационно-информационен център (ОКИЦ), обстановката към момента по общини е следната:
В община Тутракан при село Пожарево остават около 30 см до заливане на 9 къщи, които са близо до реката. Нивото на реката към момента не създава опасност за останалите населени места в общината.
В общините Главиница и Ситово към момента нивото на Дунав не създава опасност населените места.
В община Силистра, при село Сребърна съществува опасност от заливане на входния път към селото. Взети са мерки за предотвратяване на заливането му, чрез надграждане с чували с пясък.
В град Силистра се наблюдават разливи в малък участък на пристанището.
В ОКИЦ е получена информация за наводнени мази в домовете, намиращи се близо до река Дунав по ул.”Кап. Кръстев” и ул,”7-ми Септември”. Мазите са наводнени през канализацията, като нивото на водата е около 15 см.
Областният управител д-р Владимир Янков увери, че се извършват денонощни наблюдения по поречието на Дунав, и в случай на необходимост своевременно ще бъдат взети адекватни мерки, според Областния план за защита, в частта му за действие при наводнение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар