вторник, 14 септември 2010 г.

СИЛИСТРА ИМА ПЪРВИТЕ 9 КМ ЕВРОПЕЙСКИ ОБЩИНСКИ ПЪТИЩА

Преобразени по европейски са 9 км от общинската пътна мрежа, стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект “Подобряване на транспортната достъпност чрез рехабилитация на част от общинската пътна мрежа на община Силистра”.
Напълно са обновени, маркирани и с изградена отводнителна инфраструктура над 3 400 м. от пътя Силистра – Орехова гора, над 4 200 м. от пътя между селата Сребърна и Ветрен и 1250 м. отсечка между селата Казимир и Бабук. Тези участъци са били в най-лошо състояние от общинската мрежа и са извън регулация – изискване по мярката от оперативната програма «Регионално развитие», по която е финансиран проектът на общината.
Общата стойност на проекта по договор е 4 877 942. 39 лв. От Европейския фонд за регионално развитие финсирането е 85%, а националното участие е 15%. Проектът е с продължителност 20 месеца. По време на строително-ремонтните работи са разкрити 24 работни места.
Деветдесет и шест километра е общинската пътна мрежа в Силистра. Направено е пълно обследване през 2007 г., според което едва 10 на сто от пътищата са в добро състояние и могат да бъдат поддържани с текущи ремонти.
Педвидено да продължи рхабилитацията на общински пътища с европейски средства, ако бъдат ободрени 4 румъно-български проекта, по които община Силистра е партньор. До края на м. септември ще стане ясно дали ремонтът на още 20 км от общинската пътна мрежа ще бъде финансиран от ЕС, заяви пред журналисти заместник-кметът Веселин Андреев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар