понеделник, 13 септември 2010 г.

С пет проекта участва Силистренска област в Дунавската стратегия

Област Силистра участва с 5 проекта в Дунавската стратегия, стана известно по време на нейното обсъждането. Дискусиите около Дунавската стратегия бяха част от национална иницитива на ГЕРБ, която се проведе в много градове по поречието на Дунав от Видин до Силистра. Проектите на област Силистра са мостът до Кълъраш, подобряване на пристанищната инфраструктура, разработване на културно-релегиозен атлас за развитието на туризма, създаване на поливно и екологично чисто земеделие и възстановяване на влажните зони по поречието на река Дунав в Силистренско с цел възстановяване на занаятите, обясни зам.-областната управителка Денка Михайлова.
В обсъждането на стратегията се включиха зам.- министър Ивелина Василева от Министерство на околната среда и водите, Белин Моллов – съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, народният представител от Силистра Стефан Господинов, областният управител д-р Владимир Янков и неговите заместници.
Във връзка с Дунавската стратегията Беллин Моллов уточни, че нейната цел е основно предоставянето на възможност за справяне със значителните социално и икономически различия в региона на река Дунав. Тя трябва да покрие редица теми – транспорт, енергетика, околна среда, предотвратяване на рискове, социално-икономическо развитие, образование и култура, каза той. Според Моллов, стратегията ще бъде основана на макрорегионалния подход – нов метод на работа в ЕС, който цели да засили сътрудничеството и съгласуваността между различните политики и да координира усилията на широк набор от заинтересовани страни, включително регионите, общините, международни организации, финансови институции и др. За целта 19 държави, които са свързани с река Дунав, участват в нейното реализиране, като от началото на тази година всяка една от тях е представила свой план, посочи Беллин Моллов. След като последният бъде одобрен, той ще бъде върнат в съответната страна и отново по регионите ще започне обсъждането на залегналото в него и начините на финансиране.
Очаква се съгласувателните процедури да се проведат през месеците октомври и ноември тази година. Напролет в Унгария, на специално заседание, ще бъде обявена Дунавската стратегия и ще започне нейното изпълнение. Ще има изрична информация за действието й през следващите 7 години, а иначе, според Белин Моллов, в дългосрочен план, тя трябва да действа до 2020 година.

2 коментара:

  1. Кундурджийчето се опитва да се прави на голяма работа, ама от цървул по-нагоре в Силистра не стана, та отиде в столицата. Та като стигна при своите приятели „от помощното“ почна едно назначаванеее, щом Тодора със средно образование ни е заместник управител, какво да говорим за другите кадърни „кадри“ на Гербаджии дето ги изпоназначиха навсякъде. Ама каквото сме си надробили на избори, ще си го сърбаме след избори!

    ОтговорИзтриване
  2. http://www.paralel44.com/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B1/

    ОтговорИзтриване