сряда, 1 септември 2010 г.

Бойни спортове: Силистренец спечели сребърен медал на Световните игри по бойни изкуства

На Световните игри по бойни изкуства, които се провеждат в момента в Пекин, Златко Цветков достигна до финала в категория 62 кг в бойното изкуство джу-джуцу, система файтинг, след три победи над именити съперници, съобщават от федерацията. В първата си среща Цвятков е преодолял по точки представителя на Казахстан. Във втората, която също спечели след надиграване със състезателя на Холандия, Златко получи контузия в глезена, която впоследствие се оказа пукната кост.
Златко реши да продължи, независимо от силната болка и проявявайки неимоверна воля, като се изправя на полуфинала срещу първия в ранглистата – представителят на Испания /настоящ европейски шампион и вицесветовен шампион/. Крайната мобилизация му осигурява убедителна победа, която го изпраща на финала срещу руснак, също медалист от Европейски и Световни първенства. Тук Златко играе почти на един крак, като се предава почти в края на срещата след наложен болезнен ключ на контузения му глезен.
Сребърният медал е изключителен успех за самия състезател и за България.
В последствие, след направения му преглед, китайските лекари установиха пукната кост, което наложи гипсиране на крака.
Златко е син на именитата силистренска спортна двойка Ивелина и Неделчо Цвяткови.
Световните игри по бойни спортове се провеждат от 27 август до 4 септември в Пекин.
Игрите включват състезания в 13 бойни изкуства, сред които джу-джицу, айкидо, бокс, джудо, карате, кендо, кикбокс, муайтай, самбо, сумо, таекуондо, борба и др. Освен състезателен характер, форумът ще включва културна програма, която също ще отразяват социалните и културните ценности на тези спортове и борба като цяло. Във всеки едни спорт се допускат до 80 участника от двата пола от цял свят, които първо минават през квалификации.
С участието на Златко Цвятков от Джу-джицу клуб „Алфа”-София, страната ни се утвърждава като една от най-добрите в спорта Джу-джицу. Нашият състезател взе второ място и това е най-доброто му класиране до момента.
Златко Цвятков се състезава в категория до 62 кг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар