понеделник, 13 септември 2010 г.

"Седмицата на отворените врати" - безплатни прегледи за туберкулоза

От 13 до 17 септември 2010 г. в рамките на "Седмицата на отворените врати" всички 28 областни специализирани лечебни заведения на страната ще извършват безплатни прегледи за туберкулоза, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В този период всеки желаещ да се прегледа за заразното заболяване ще попълни анкета за оценка на риска от заразяване с туберкулоза и при необходимост ще бъде приет и консултиран от специалист по белодробни болести.В Силистра безплатните прегледи ще се извършват в пневмофтизиатричното отделение в МБАЛ –Силистра , съобщи д-р Даниела Костадинова , завеждащ на отделението.
"Седмицата на отворените врати" за безплатни прегледи се организира от Програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда за трети път през тази година, като част от дейностите на Програмата за активен скрининг за риска от туберкулоза.
Резултатите от последните кампании отчитат траен интерес към инициативата и свидетелстват за увеличаване на обхвата на дейностите, свързани с превенцията на заболяването в страната. Общо 10 505 души са посетили специализираните лечебни заведения за безплатни прегледи за туберкулоза през март и юни, когато също се проведоха "Седмици на отворените врати". Сред тях са били открити 104 случая на туберкулоза и всички пациенти са насочени за лечение. При 468 души е установено, че са с латентна туберкулоза, и им е назначена профилактика, сочат данни от МЗ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар