петък, 10 септември 2010 г.

И тази година броят на първокласниците продължава да пада

В навечерието на новата учебна година стана ясно, че продължава тенденцията за намаляване броя на първокласниците. Тази година за първи път прагът на родното училище ще прекрачат 990 деца.
Имахме очаквания в Листец, община Главиница да имаме нулева година за първолаците, съобщи Габриела Миткова, началник на РИО на МОМН-Силистра. Очертава се обаче да има слята паралелка І-ІІ клас, допълни тя.
Всички учебни заведения в региона са готови да организират групи за целодневно обучение в І клас. Все още обаче участието в тези групи е по желание на родителите, а не е задължително. Държавата ще дофинансира с по 427 лв. издръжката на всеки включен в групите ученик. Средствата ще покриват разходите по осигуряване на обедно хранене и обезпечаването с педагогически ресурс, ако е необходим такъв.
На въпрос как ще бъде организирано храненето на учениците , там където липсва столова база , Габриела Миткова заяви , че в наредбата на министерството храненето не фиксирано като столово , а като обедно и то ще се организира от ръководството на всяко едно училище съгласно изискванията .

Няма коментари:

Публикуване на коментар