четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Двайсет на сто от децата в България са с наднормено тегло и затлъстяване

Двайсет на сто от децата в България са с наднормено тегло и затлъстяване , каза тази вечер в Силистра една от водещите специалистки в областта на ендокринологията и медицината на храненето проф. Лидия Коева на организирана от “Лайънсклуб” - Силистра информационна среща “Затлъстяването при децата – бобма със закъснител.”
Според проф. Коева тревожно е, че 30 на сто от първокласниците са с наднормено тегло, а 13.6 на сто - със затлъстяване.
Такива проблеми имат и около 17 на сто от петнайсет годишните момчета и близо 13 на сто от момичетата на същата възраст в България.
По думите на проф. Лидия Коева проблемът е световен, тъй като около 1 милиард от населението на земята е с наднормено тегло, а близо 300 милиона са със затлъстяване.
Най-общо причините са свързани с генетична предразположеност, неправилно хранене или са на психична основа след преживян стрес. Затлъстяването е рисков фактор за диабет, хипертонична болест, чернодробни и други заболявания.
В света се търсят различни начини за решаване на този проблем – от отнемане на родителски права във Великобритания до ограничаване на реклами в САЩ и в страни от Западна Европа. В България са направени значителни промени в нормативната уредба,свързана с храненето на децата.
Състоялата се тази вечер среща е в рамките на осъществяваната от “Лайънсклуб” - Силистра профилактична програма „Промоция на здраве”.“ По линия на тази програма клубът организира за децата от Силистренската община безплатни прегледи за наднормено тегло и затлъстяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар