сряда, 20 октомври 2010 г.

РОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ НАКАЗАНИ, НЕ ПУСКАТ ДЕЦАТА СИ В УЧИЛИЩЕ

Шест акта за административно нарушение състави общинският отдел по образование на семейства от село Калипетрово, които не пускат децата си на училище, въпреки че са в задължителна училищна възраст.
Сигналът за проблема е подаден от директора на основно училище „Св.Св. Кирил и Методий” Владимир Йорданов, съобразно изискванията на Закона за народната просвета. Въпреки осъществените срещи и обещания от родителите и настойниците, 6 момичета от 5 до 7 клас от кв. „Карото” досега не са се явили в училище, става ясно от писмения сигнал. Сред причините родителите са посочили намерения за пътуване в чужбина, прехвърляне в градско училище, както и категорично отричане на необходимостта от по-нататъшно образоване.
След отказа да пуснат децата си в училище, родителите са били поканени лично и срещу подпис в кметството, където да им бъдат връчени административните актове, разказа кметът на селото Йордан Ковачев. Днес трябваше да се осъществи срещата, но никой не дойде. За проблема са уведомени социалните служби и Районното управление на полицията, откъдето е поискано съдействие, допълниха от общинската дирекция по хуманитарни дейности.
Според експертът по образование Росица Димова, подобни проблеми има и в други села от общината, както и в някои градски училища в Силистра. През миналата година процедурата е приложена за едно дете в училището в село Брадвари и в ОУ „Отец Паисий” .
При първо нарушение Законът за народната просвета предвижда глоба от 20 до 100 лв. за родителите, които не осигуряват децата си в задължителна училищна възраст. Повторното нарушение се наказва с парична санкция до 250 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар