четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Заради лоши хигиенни условия РИОКОЗ затвори стая в дома за стари хора в Силистра

Сигнал за „силна миризма и лоши битови условия” в Дома за стари хора в Силистра до областната управа провокира извънредна проверка в социалното заведение.
Заместник областният управител Тодора Цонева съвместно с инспектори от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) извършиха съвместен оглед на стаите на домуващите, на столовата и на общото състояние на сградата.
Установено е наличие на влага, мухъл, напукана мазилка в по-голяма част от помещенията. В констатациите си, инспекторите посочват, че са влошени условията за живот и е необходим цялостен ремонт на Дома...
Директорът на РИОКОЗ д-р Пламен Илиев издаде заповед за „спиране от експлоатация” на едно от най-фрапиращите помещения (стая със санитарен възел), заради констатирани в него влага, мухъл, изкъртена и паднала мазилка и амортизирана дървена дограма. В обосновката на заповедта е допълнено, че „условията не осигуряват нормална жизнена среда за опазване здравето на хората от вредно въздействие на биологични, физични и социални фактори”, с което е нарушен чл.38, ал. 4 от Закона за здравето.Изпълнението на заповедта се възлага на директора на Дома за възрастни хора с отделение за лежащо болни Искрен Младенов.
При съвместната проверка бе установено, че са направени ремонти на директорския кабинет и на помещенията на администрацията на Дома.
В момента, в Дома за стари хора в Силистра са настанени малко над 190 души, при капацитет 201 души. Административният персонал е 61 души. От тях - 24-ма санитари, 6 медицински сестри, 1 фелдшер 1 старша сестра.
Според областния управител д-р Владимир Янков, тази проверка и констатациите от нея, насочват вниманието към необходимостта от задълбочено проучване на проблема не само в това социално заведение, но и в останалите в област Силистра. Д-р Янков уточни, че след като се установи фактическото състояние, ще бъдат потърсени работещи механизми за решаване на проблемите, натрупани с години в тези социални заведения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар