петък, 14 януари 2011 г.

ДЕЦА И МЛАДЕЖИ ТЪРСЯТ ПОДКРЕПА СРЕЩУ НАРКОТИЦИТЕ

Близо 100 деца и младежи са потърсили психологическа помощ в консултативния кабинет към превантивно-информационния център по зависимости в Силистра през 2010 година, показва справка от Общинския съвет по наркотичните вещества към община Силистра.
Повечето са на възраст между 13 и 27 години. По време на индивидуалната работа с младежите се работи и с техните родители. Подходът осигурява траен ефект, обясняват специалистите. Броят на посетилите консултативния кабинет през миналата година е два пъти повече в сравнение с предишната. Това е знак за доверие към институцията, която единствена в Силистра предоставя квалифицирана помощ на наркозависими млади хора, отбелязват специалистите.
Според две социологически проучвания, направени през 2009 и 2010 година сред 600 ученици от силистренските училища и сред 140 студенти от филиала на Русенския университет в града, 18 на сто са признали, че употребяват наркотици, най-често – марихуана. Около 70 на сто от анкетираните са показали критичност към употребата на дрога, но към цигарите и алкохола са заявили толерантност.
Превантивно-информационния център по зависимости съществува от 2003 година в Силистра. Основно в работата си специалистите там залагат на превантивни и информационни дейности. Само през 2010 година са проведени две кампании, два конкурса – за мултимедиен продукт и за рисунка и едно обучение на младежки лидери. Разработени са флаери за никотина, алкохола, марихуаната и амфетамините, видеоклип „Има и друг път”. Във всички инициативи са участвали над 700 ученици.
През 2011 година се предвижда разработване на нова програма за борба с наркоманиите за периода 2011 – 2013 година. Ще бъде създадено и Обединение на родители на наркозависими млади хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар