четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Силистра днес отбелязва 133 години от освобождението си от турско робство

Д-р Владимир Янков:Длъжни сме да помним и почитаме предците си, посветили живота си на най-святата и съкровена мечта – свободата!
На 10 февруари 1878 година, Силистра става част от Свободна България. Днес, 133 години по-късно, многолюдно шествие от представители на държавната администрация, на община Силистра и общинския съвет, на политически партии и обществени организации и много родолюбиви граждани се отправи към паметната плоча – исторически знак на мястото, откъдето са влезли руските войски, водени от ген. Андриянов.Представители на местния клуб „Традиция”, подкрепени от свои съидейници от Русе, усилиха усещането за паметните събития. Десетки ученици и млади хора се поклониха пред подвига на хилядите знаини и незнайни войни и доброволци, отдали живота си за свободата ни.В тържественото честване днес се включиха и областният управител д-р владимир Янков и заместникът му Денка Михайлова В знак на признателност и почит, те поднесоха венец. В обръщението си към силистренци, д-р Янков изрази увереността си, че „ако днес, заради дистанцията на времето не можем в пълна степен да изпитаме радостта от историческите събития, то сме длъжни да помним и почитаме предците си, посветили живота си на най-святата и съкровена мечта – свободата”. Според Областния управител, надеждата за бъдещето на Силистра са младите хора, които ще имат възможността, куража и шанса да съхранят и да доразвият това, за което са мечтали техните предци”.Венци и цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на Гено Чолаков – водач на българите за църковна независимост и национално освобождение през Възраждането.

Нели Стоилова :На 10 февруари ние, силистренци, изразяваме своята признателност към освободителите и осмисляме уроците на историята,
Това каза в словото си днес заместник-кметът на Силистра Нели Стоилова пред паметната плоча на ул. „Омуртаг”, белязала влизането на руските войски в дунавския град преди 133 години.
Пред десетките родолюбиви граждани тя припомни исторически факти, свързани с освобождението на Силистра от турско робство и подчерта, че „Освобождението на България през последната руско-турска война е заплатено с цената на близо 100 000 руски войни и около 18 500 български опълченци”. „Днес се прекланяме пред подвига, величието и безсмъртието на хилядите знайни и незнайни герои, на богатирите от руската земя, на българските опълченци от Силистра и региона!”, завърши приветствието си заместник-кметът Нели Стоилова.
По случай 133-годишнината от Освобождението на Силистра в града гостува историкът от Великотърновския университет проф. Иван Стоянов. Той изнесе урок по родолюбие в природо-математическата гимназия. Следобед представи публична лекция на тема: ”Българският въпрос през 1876-1877 година и Освобождението на България”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар