вторник, 8 февруари 2011 г.

44- годишна майка вече два месеца води борба със социалните за да си върне детето

Делото за постоянно настаняване на новороденото в социална институция е на 9 февруари

Самотната майка Павлина Петрова е стара познайничка на социалните служби в Силистра, тъй като има общо три деца, последното от които е на два месеца и е настанено, по молба на майката временно в Дома за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ Силистра.
Детето е родено в средата на ноември месец 2010 в болницата в Дулово и след раждането се установява, че то има сърдечен проблем, заради който то остава в неонатология близо 1 месец.
Заради заболяване на двете си по-големи деца в момента на изписване на новороденото, майката дава съгласието си момиченцето да остане временно под медицинско наблюдение в специализирана институция. Когато обаче решава да си върне детето, разбира, че това няма да е никак лесно. Според служители в Дирекция “Социално подпомагане “-Силистра, Павлина, е с нисък родителски капацитет и е неглежирала отглеждането и на другите две деца. Ето какво разказва ръководителката на отдел “Закрила на детето” в Силистра Петранка Чернева:

“С Павлина Панайотова работим от месец юли 2010 година, след получено писмо от дирекция СП-Сердика София, във връзка с това, че колегите от отдела са работили с нея и с децата й, тя е била настанена във звено “Майка и бебе “и документите са изпратени с цел продължаване на работата по случая и с цел повишаване на нейния родителски капацитет, в следствие на това бяха регистрирани сигнали в отдела Закрила на детето. Отворена е работа по случая и има многократни посещения на адреса. Установи се при посещенията на адреса, че майката неглижира децата си, не винаги даже никога не е имало сготвено, няма продукти с които тя да ги храни нито топла вода, липсва баня, липсва бойлер има само една външна чешма със студена вода”.
Репортерска проверка в дома на Павлина Панайотова установи, че към момента жената се грижи до колкото и е възможно за останалите две свои деца –четири годишната Божана Габриела и три годишната Мария.
Павлина живее в село Казимир, в собствен дом- ново строителство, но недовършен заради липса на средства. Доходът и от 70 лв на месец в момента не стига дори и за хляб, тъй като, веднага след настаняване на новороденото и дете в социална институция, се спира и майчинството и. Ето какво сподели майката при посещението ни в дома и :

“За тях са лоши битови условия. Сега вярно е че критерият за добри и лоши битови условия са различни, но това е максималното което аз мога да дам и мисля че колкото и да е мизерия, това което се изисква- децата ми да са чисти, изпрани, нахранени аз си го имам и плюс това по закон би тлябвало да има безопасна среда подслон и здравословна храна. Ето можете да видите какво съм наготвила- има супа има яхния.Хранят се и нямат никакви проблеми децата”

Така лошите социално- битови условия и финансовия недоимък на семейството са на път да послужат на социалните като мотив да бъдат изведени от семейната им среда и другите две деца. Павлина Петрова обаче не проумява, защо отношението към нея и децата и като семейство в риск, в София са били едни –социалните служби са работили с майката и са подпомагали семейството, а в Силистра социалните просто искат да и отнемат децата:

“Да, обаче по рницп и според закона за закрила на детето всяко дете което се гледа от един родител и е с нисък социален доход е в риск и тъй като видях, че имам проблеми със социалните аз ходя на доброволни начала в ЕТА и там хората ми помагат колкото могат и в един момент се оказа че за социалниште, децата ми са в риск и трябва да ги вземат и те даже искат прокурорска намеса. Ето ми ги децата, можете да ги видите дали са в риск, неглижирани, непрани и негледани. Такива определения получавам от социалните. Аз смятам че съм добра майка”

От отдел “Закрила на детето”, обаче са категорични, че всички опити да се работи с майката не дават резултат и най –доброто за децата е да бъдат настанени при роднини, ако те са съгласни. :

“Във връзка с работата по случая в семейна среда за останалите й деца, постоянно поддържаме връзка с нея. Майката идва тук в ОЗД, посещаваме адреса. Понеже не изпълнява винаги това което и е казано от социалния работник от ОЗД, на майката е връчено предписание и това предписание е валидно вшест месечен срок. Ако не се изпълнят точките залегнали в предписанието, може би и за тези деца ще предприемем мерки за настаняване извън семейството “

Според кметът на с. Казимир Георги Колев, Павлина е добра майка и до колкото и е възможно прави необходимото да се грижи за децата си, а и от кметството и нейни съселяни винаги и помагат:

“Аз съм кметски наместник трети мандат веч. За мен тия двете деца Павлина си ги гледа. Те са израснали пред моите очи, тук в населеното място и за това аз не мога да злословя с чужди думи и да я оплювам. За мен Павлина си гледа децата .
Тя е в състояние да се грижи за тях . Децата са живички здравички. Павлина си гледа децата
Тя е оставила малкото дете в дома, защото другите и деца бяха болни. Мисля, че го е оставила доброволноПолага си грижи, като всяка майка.
Моето мнение е, че тя като майка си иска детето и както се справи с двете деца така ще се справи и с третото
Долу-горе има условия но това е, че са и спрени всички парии ръцете и са вързани”

На първо вревме съдбата на най-малкото дете в семейството на Павлина , ще реши Силистренския районен съд, на предстоящото утре дело.Вариантите са два-детето да бъде настанено в социална институция за постоянно или да бъде върнато на майката.
И в двата случая , отговорностите и тревогите остават да лежат на плещите на Павлина Петрова ..... и то само, защото иска да отглежда децата си в семейна среда, а не иска да живеят в институция.
А въпросът, който винаги Павлина ще си задава е –това ли е то подкрепата, която иначе призваните да работят в името на хората социални работници оказват на семействата в риск ?
А един от най-важните социални принципи гласи: Правото на човек на здраве и щастлив живот трябва винаги да е основен принцип при подкрепата на тези

Няма коментари:

Публикуване на коментар