понеделник, 20 юни 2011 г.

Осветиха нов православн храм в село Окорш

Доростолският митрополит Амвросий в съслужие със свещенници освети новия православен храм в село Окорш. Гости на тържеството бяха Областният управител д-р Владимир Янков и заместникът му Тодора Цонева Днес .В неделя, храмът за пръв път прие своите богомолци, стекли се от цяла силистренска област.
Църквата „Вси светии” се намира в двора на СОУ „Йордан Йовков”. Надградена е върху стара училищна сграда, строена по румънско време, която първоначално е служила за училище. Превръщането й в храм е започнало преди 8 години, когато са осветени основите й. Благодарение усилията на църковното настоятелство в селото и на местните хора, са изградени куполът, камбанарията и красив дървен иконостас.
Десетки бяха желаещите да запалят свещ за здраве в новия храм, но за да се избегнат инциденти, предвид топлото време, бе избран по-безопасния вариант – да се поставят незапалени на местата за молитва.
Името на църквата „Вси светии” е дадено от покойния Доростолски Митрополит Иларион, за да можели всички светии да се застъпват за богомолците в храма, разказа Веселка Василева от църковното настоятелство.
За богослужения до този момент се е ползвала къща, оставена в дарение от жител на селото. През 60-те години на миналия век е преустроена в църква "Рождество Богородично". Намерението на църковното настоятелство е да се поддържат и двата храма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар