вторник, 15 ноември 2011 г.

За втора поредна година бездомниците от Силистра ще имат подслон през зимния сезон.


От вчера (14.11.2011 г.) временният приют има готовност да посреща хората. За тази зима, той е позициониран в помещенията на бившата Туристическа спалня „Дунав” (до бившия бар „Истър”). В този си вид ще функционира до м. Март 2012 г. Капацитетът му е до 10 души, но при необходимост има готовност да бъдат приютени и повече, увери зам. областният управител Тодора Цонева. Тя уточни, че е използвано миналогодишното оборудване – легла и завивки (след освежаване). Осигурени са храната и отоплението - болшинството от бездомниците са записани към социалната трапезария в Силистра, а Горското стопанство е дарило дърва за огрев.

Режийните разноски за ток и вода отново ще бъдат поети от народния представител Стефан Господинов. Припомням, че по негова инициатива, миналата година въпросът за съдбата на хората без дом бе поставен на вниманието на институциите. Тогава Областна администрация-Силистра предостави помещение – държавна собственост, което бе пригодено за нуждите на временния приют. За втора поредна година, народният представител Стефан Господинов отказва подаръци за рожденните си дни и предоставя средствата за тях за обезпечаване на част от дейността на приюта.

Сградата, която е пригодена за нуждите на бездомниците е на туристическо дружество Дочо Михайлов”, което я е предоставило безвъзмездно за следващите няколко месеца. Теренът е общински.

Днес, заместник областният управител и народният представител посетиха бездомниците. Г-жа Цонева информира, че е потърсено съдействието на ОД на МВР за охрана на временния приют и е постигната договореност - той да бъде включен в патрулния обход на полицията.

Народният представител Стефан Господинов потвърди ангажимента си към хората без дом, но същевременно изрази надежда, че тази ще е последната зима, през която временният приют за бездомници ще е извънредна дейност и община Силистра ще потърси трайно решение на проблема. Възможност за това, според г-н Господинов, е проект по европейски програми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар