петък, 17 февруари 2012 г.

Бюджет 2012 на община Силистра –„код червено” за разходите на общината


Със седемнайсет гласа” за” и девет” въздържали се” , бюджетът бе приет на днешната сесия

Така главния финансист на Община Силистра Мирослав Калинов , определи прлиетият днес с крехко мнозинство бюджет на Община Силистра за 2012 г.

Според Мирослав Калинов и председателят на Постоянната комисия по бюджет и финанси в местния парламент Милен Пенчев , новият бюджет е реален в приходната и разходната си част. В същото време в него се залагат дейности , които до сега не са били залагани. Увеличават се разходите за озеленяване. За първи път се залагат разходи за борба с комарите. Допълнително към държавната субсидия за снегопочистване от 49 хил. лв , от местния бюджет са заложени и още 42 хиляди допълнително за тази дейност , уточни Калинов.Той определи бюджета като рестриктивен ,и като „ код червено” за разходите на общината: „Този бюджет е код червено за Община Силистра . Той осигурява на минимум всички дейности в общината. Има реална опасност да бъдат закривани традиционни за общината дейности и наистина неговото стриктно изпълнение може да доведе до спасяването на тези дейности. Това са социални дейности , детски ясли , детски градини , пенсионерски клубове, в които финансовото положение предвид просрочените задължения е много тежко.Приемането на този бюджет ще ни позволи да работим , но все повече и повече ще се затяга финансовата дисциплина, ще се свиват разходите и ще се стремим да увеличаваме частта в местните приходи”

Бюджет 2012 на Община Силистра е в размер на 28 милиона и 350 хиляди лева - с около 2 милиона по-малко от 2011 година. Към края на миналата година неразплатените и нефактурирани разходи надхвърлят 13 милиона 500 хиляди лева.

С това е съобразена и новата структура на общинската администрация, която се намалява от 173 на 153 щатни бройки. Не се увеличават местните данъци и такси.

Незначително се повишават таксите в детските градини, за да се осигури по-добра храна за децата съобразно нормативните изисквания. Разработена е програма за популяризиране на социалните услуги и резултатите от работата по социалната стратегия. През миналата година над 3 000 души са ползвали осемнайсетте социални услуги, предоставяни на територията на Силистренската община.

Няма коментари:

Публикуване на коментар