петък, 17 февруари 2012 г.

Почитаме паметта на Апостола на свободата


С възпоменателни прояви на 18 и 19 февруари в Силистра ще бъде отбелязана 139-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Основен организатор е Община Силистра, но в инициативите и подготовката активно участваха ръководството на Общински съвет-Силистра, Регионална комисия на Национален дарителски фонд „13 века България”, както и патриотичните организации – Общински комитет „Васил Левски”, Общински клуб „Христо Ботйов” и Регионален клуб „Традиция”.

За 18 февруари е предвиден поход до крепостта „Миджиди табия”. Инициаторите от общинския комитет „Васил Левски” отправят покана към приятели на клуба, младежи, граждани да се присъединят към спортната проява. Сборният пункт е пред паметника на Левски в 10.00 часа. Походниците ще изкачат стълбите до един от символите на Силистра. Там в минутите за отдих ще ги очаква „стопанинът” на крепостта Валентин Петков. Той ще нагости ентусиастите с чай от мащерка и заедно ще попеят патриотични песни. В една от залите на крепостта е поставен бюст на Левски, дар за импровизираната музейна експозиция от скулптора Димитър Нуцулов. Походниците ще имат възможност да поставят по стрък цвете.

На 19 февруари е официалното поклонение пред паметта и делото на Васил Левски. По традиция пред паметника на Апостола ще свири градския духов оркестър. Слово ще произнесе поетът и дарител Михаил Жеков. Почетният караул отново ще бъде от членове на регионалния клуб „Традиция”.

Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и общинското ръководство канят силистренци с цвете и минута мълчание да засвидетелстват почитта си към един от най-великите българи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар