сряда, 8 февруари 2012 г.

Д-Р НАЙДЕНОВ КЪМ СИНДИКАТИТЕ В „СИНЕВА”: ЩЕ СЕ СТРЕМИМ ДА ЗАПАЗИ РИТЪМА НА ПЛАЩАНИЯТА


Синдикатите от „Синева” ЕООД поканиха на среща разговор кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и председателят на общинския съвет д-р Мария Стойчева. Срещата се проведе днес по обед в предприятието. Участваха също общински съветници от различните групи в местния парламент и финансистът на общината Мирослав Калинов.

В края на миналата седмица на събрание на служителите, 98% от които са синдикални членове, е взето решение за този разговор.

Според работниците хроничният дълг на община Силистра към дружеството, натрупван с години, води до задлъжнялост на предприятието към работниците за трудови възнаграждения и към доставчици на горива и резервни части. Това от своя страна пречи на основната му дейност, отразява се на хигиената и на доброто име на града, емоционално отбеляза Надежда Стоянова от КНСБ. Освен това работниците недоволстват от все по-големия недоимък, в който изпадат семействата им. Голяма част от тях са задлъжнели на кредитори и наемодатели, подчерта Венета Стоянова от „Подкрепа”. „Искаме си заработеното”, допълни я една от работничките Мария Живкова.

По думите на управителя Пеньо Пенев, „Синева” е задлъжняла към доставчици с приблизително 900 000 лева, а дългът на общината към дружеството е близо 1,4 млн. лв. Разликата между сумите идва от нередовното поддържане на техника, на която се правят само аварийни ремонти, бяха категорични техниците. В рамките на споделеното от работниците също се чуха упреци към предишното общинско ръководство, решавало проблема с дълга стихийно – предимно след ефективни протести на недоволните. Не бе пропуснат и фактът, че предишният общински съвет реши да предостави дивидента на фирмата в края на годината за футболния клуб „Доростол”. „Поканихме ви да си кажем болката, защото нервите на хората не издържат”, коментираха синдикалистите.

От своя страна кметът д-р Юлиян Найденов отправи благодарност към работещите за положителните промени в чистотата на Силистра през последните три месеца и за усилията на двете фирми за чистота „Синева” и „Ербауер” при зимното почистване на улиците и тротоарите тези дни. Той подчерта, че за трите месеца, откакто управлява този кметски екип, общината е превела 365 000 лева на дружество „Синева”. Това са средно по 120 000 лева месечно, което осигурява фонд работна заплата от близо 55 000 лева и 65 000 лева за дейност. Задълженията от 6 заплати към работниците са намалени на 4. Кметът заяви открито, че не иска да повтаря стари грешки и че новото общинско ръководство ще се стреми да запази този ритъм на плащане към фирмата.

Ръководителят на дирекция „Финанси” Мирослав Калинов обяви, че на 10 февруари ще бъде подписана годишната план-сметка на дружеството, което ще гарантира плащания месец за месец. „След като бъдат осигурени средствата за текущи разходи на двете фирми по чистота, общината ще търси резерви, за да стопи старите задължения към тях”, заяви Калинов.

Д-р Юлиян Найденов не скри, че ръководството мисли за оптимизиране на дружеството, за да бъдат намалени разходите и подобрена ефективността от работата му. Той увери синдикатите, че предложенията за промени първо ще бъдат обсъдени с тях, а после ще бъдат внесени за разглеждане в общинския съвет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар