понеделник, 10 септември 2012 г.

Археологическите обекти в Силистра са основните които ще бъдат представени за обявяване на дунавското поречие за културно-историческо наследство под егидата на ЮНЕСКО.



Археологическите обекти в  Силистра са основните  които ще бъдат представени за обявяване на дунавското поречие за културно-историческо наследство под егидата на ЮНЕСКО.
Това обяви в Силистра  директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински, един от основните организатори на провеждащия се у нас XXII Световен   Лимес  конгрес .В рамките на конгресната проява  днес над 300 археолози от 29 страни посетиха римски археологически обекти в Силистра и Тутракан.
България има шанс да развие  устойчив туризъм по поречието на река Дунав, чрез включването ни заедно с още седем дунавски държави в европейски проект за обявяването на дунавското поречие  за културно историческо наследство под егидата на ЮНЕСКО. Река Дунав е единственият културен паметник, който предстои да бъде обявен като цяло за културно-историческо наследство, именно заради многобройните римски паметници по цялото й поречие, а  според доц. д-р Людмил Вагалински,  римските архитектурни паметници  в Силистра  са водещи в списъка , който ще бъде представен пред световната организация.
Доц. д-р Людмил Вагалински каза още , че това което крайдунавските  градовете с богато археологическо наследство , богата природа  и добра инфраструктура трябва да предприемат ,за да развиват туризма е агресивната реклама и обединяване на няколко общини в общ туристически пакет , за постигане на устойчиво развитие на туризма в тези общини .
Археолозите , участници в Световния Лимес конгрес , разпределени в три лъча , посетиха днес в Силистра Археологическия музей, Южната крепостна стена в центъра на града, Патриаршеската църква от X век и Археологическия комплекс на дунавския бряг, Римската вила и Епископския дворец от ІV – VІ век  и Крепостта „Меджиди табия”, където бяха официално  приветствани от кмета на общината д-р Юлиян Найденов

Няма коментари:

Публикуване на коментар