сряда, 9 декември 2009 г.

Бюджет 2010 блокира работата на кризисните ценрове за защита на жертвите от насилие.

Бюджет 2010 блокира работата на кризисните ценрове за защита на жертвите от насилие.
За това алармира Христина Георгиева, председател на женско сдружение „Екатерина Каравелова“, което създаде и управлява втория по значимост кризисен център за жени и деца жертви на трафик и насилие в страната.
Заради заложеинте антикризисни мерки в новия бюджет, приет вече и на второ четене в парламента, няма предвидени средства за делегираните социални дейности на държавата, уточни Георгиева. Така на практика, от първи януари вероятно създадените през 2008-2009 година над 15 криззисни центъра в страната, ще бъдат принудени да затворят врати, заради липса на финансиране. Тези центрове са създадени със средства от европейските програми и фондове, но след изтичане на проектите, тяхната издръжка трябва да премине като делегирана от държавата дейност. Сред центровете зстрашени от закриване са и двата дневни центъра за възрастни хора в с. Средище, община Кайнарджа /открит през месец октомври/ и в гр. Алфатар.
Заради липсата на финасиране за делегираните социални дейности, за поредна година се оказва, че основно действащите през 2010 кризисни центрове в страната ще останата центъра към фондация „Анимус“- с престой на нуждаещите се 11 дни и Кризисен център -Силистра където престоят е от 3 до 6 месеца. Капацитетът обаче на тези два центъра е крайно недостатъчен за защита на жените и децата жертви на трафик или насилие.
Кризисният център за защита на жени и деца жертви на насилие и трафик в Силистра, съществува от четири години, като само през 2009 година в центъра са били настанени над 90 жени и деца. Въпреки, че дейността на центъра е на делегирана издръжка, средствата не достигат, особено през тази година, заради отнетите проценти от бюджета в рамките на антикризисната програма на правителството. Определената издръжка на едно лице в рамките на една година е в размер на 6450 лв, но постъпилите средства не надвишават 5 600 лв уточни Христина Георгиева. Центърът на този етап изпитва затруднения и заради недостатъчната база. С решение на общински съвет на кризисния център бяха предоставени помещенията на последния шести етаж на бившата стоматологична поликлиника, но пък липсват срредства за ремонтирането на тези помещения и ефективното им използване.
Проблемът с липсващото финансиране, както и проблемните области в прилагането на закона за защита срещу домашно насилие и проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита срещу домашното насилие бяха основните акценти на провелата се вчера кръгла маса в Силистра на тема „“Домашното насилие - в търсене на нови решения и законодателни инициатива“. Форумът бе иницииран от ЖЕНИ- ГЕРБ и Женско сдружение „Екатерина Каравелова“, като част от Алианс за защита срещу домашното насилие“ в рамките на 16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на полов признак.
Прилагането на Закон за защита от домашно насилие ,действащ от 2005 тодина, през годините е идентифицирало рездица проблеми в прилагането му, са категорични представителите на неправителствените организации и институции работещи в тази област. Затова и са инициирани промени в сега действащия закон, които предстоя да бъдат глледани на второ четене в парламента. Сред основните промени са криминализирането на деянието домашно насилие, както и осигуряването на финансиране за прилагането на специализираните програми регламентирани със закона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар