петък, 26 февруари 2010 г.

Електронни писма от НАП

Електронни писма с пакет от информация за лицата, които се осигуряват за своя сметка, разпрати силистренският офис на НАП до почти 100 неправителствени организации (камари, браншови организации и професионални сдружения) и 35 счетоводители на свободна практика и счетоводни къщи в Силистренско. Поводът за писмата са промените от началото на тази година, които засягат българските граждани, осигуряващи се за своя сметка.
В информацията е посочено кой е задължен да се регистрира като самоосигуряващо се лице, какви осигурителни декларации трябва да подава и в какви срокове. В подготвените материали има и примери за размерите на задължителните осигурителни вноски в зависимост от осигурителния доход и вида на осигуряването на самоосигуряващото се лице.
Най-общо през 2010 г. самоосигуряващите се лица трябва да подават три вида осигурителни декларации - за регистрация или при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, Декларация образец 1 и Декларация образец 6.

Няма коментари:

Публикуване на коментар