петък, 26 февруари 2010 г.

УЧЕНИЦИ ОТ ЕЗИКОВИТЕ ГИМНАЗИИ В СИЛИСТРА И КЪЛЪРАШ ЩЕ МОГАТ ДА ИЗУЧАВАТ ЕЗИКЪТ НА СТРАНАТА – СЪСЕД

Ученици от езиковите гимназии в Силистра и румънския град Кълъраш ще могат да изучават факултативно езикът на страната–съсед. Областният управител д-р Владимир Янков, чиято е идеята за езиковия обмен, получи съгласието за съдействие в това направление и от почетния консул на Румъния у нас Стефан Райчев.
Кметът на Кълъраш Драгу Николае и посланикът на Румъния в България Антон Пъкурецу също подкрепят идеята за създаване на факултативни групи за изучаване на румънски език в силистренската езикова гимназия „Пейо Яворов” и на български език – в Езиковата гимназия в Кълъраш. Заплащането на преподавателите ще поемат двете общини. По тази тема също са водени разговори, и е постигнато принципното съгласие на кметовете на Силистра и Кълъраш, уточни д-р Владимир Янков.
Изучаването на румънски език в ЕГ „Пейо Яворов” в Силистра и на български език в езиковата гимназия в Кълъраш, ще са на принципа на СИП-ове /свободно избираема подготовка/.
Според началника на РИО на МОНМ Габриела Миткова, при добра организация, сформирането на групите от желаещи ученици може да стане от началото на следващата учебна година. Предстоят допълнителни разговори между кметското ръководство, директорите на гимназиите и образователните институции в Силистра и Кълъраш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар