петък, 2 юли 2010 г.

Дунав при Силистра мина седем и половина метра

Днес измереното ниво е 761 см, като покачването на водния стълб е с 11 см в сравнение с вчера. Според прогнозите на АППД до неделя се очаква ново повишение с 24 см до ниво 785 см или с 8 см над критичното за силистренската акватория на реката. Основание за оптимистична прогноза на спад или застой на реката , дават засега данните на агенцията за спад с 5 см на нивото в началото на българския участък при Ново село Припомняме ви , че следобяд вчера , когато нивото при Силистра достигна 754 см със заповед на Областния управител на Силистра бе въведена Втората степен на готовност от Областния план за защита при бедствия, в частта му „Наводнения” – „Денонощно дежурство”.
Съглласно разпореждането на областния управител ,кметовете на общините Силистра, Ситово, Главиница и Тутракан трябвяа да издадат заповеди за привеждане на групите за наблюдение на нивото на река Дунав в денонощен режим на работа, съгласно Плановете за защита при бедствия. Групите трябва да докладват 3 пъти дневно в Оперативния комуникативно-информационен център (ОКИЦ) в Силистра.
Ако обстоятелствата налагат, кметовете трябва да въведат частично или напълно общинския план за защита при бедствия, в частта „Наводнение” за действия при високо ниво на Дунав.
Със заповедта си , Областният управител изисква от кметовете на крайречните общини и докладите им относно готовността за оповестяване на населението в застрашените райони, вариантите за извеждане на хората при необходимост, както и наличността на пясък, техника, хора и чували в кметствата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар