петък, 10 септември 2010 г.

Всички училища в силистренско с готовност за откриване на новата учебна година

“Всички училища в Силистренска област са готови за откриването на учебната година на 15 септември. По традиция откриването ще започне в 9:00 часа с издигането на националния трибагреник “.Това обяви пред журналисти днес Габриела Миткова , началник на РИО на МОНМ в Силистра .
Само в четири училища ,частичните ремонти ще бъдат довършвани и след 15 –ти , като това няма да пречи на учебния процес , увери Миткова и утточни , че през тази година , с държавни средства са правени единствено козметични и освежаващи ремонти в учебните заведения.
На 15 септември училищния праг ще прекрачат общо 12 300 ученици, обучаващи се в петдесет училища , от които 39 общински и 11 държавни.В силистренско учебната година започва без закрити учебни заведения , но с едно закрито обсллужващо звено –ОДК Тутракан.
Картината в образованието обаче показва ,че в 52 на сто от училищата са с под 100 и до 150 ученика. На един учитил през тази учебна година ще се падат приблизително по 13 ученика, като през миналата година броят на преподаващите в училищата е намалял с 5 % спрямо предходната.
Тенденцията за ренесанс на учителстата професия е валидна, както в страната , така и в силистренско , заяви Габриела Митково, като търсенето и тази година надвишава предлагането . Средния средния брой кандидат- педагази за еднао място не надвишава шест човека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар