вторник, 19 октомври 2010 г.

18000 лева получи “Синева”-заплатите ще чакат

За ритмично финансиране според възможностите на общината се договориха днес на среща ръководството на дирекция „Финанси” и представители на общинското търговско дружество за чистота и озеленяване „Синева”.
Още днес са преведени необходимите за разблокиране на сметките на фирмата 18 000 лв. Средствата за заплати поне за един месец (63 000 лв.) ще бъдат отпуснати на фирмата в най-кратък срок, „но сме зависими от дневните постъпления от местни приходи”, обясни заместник-кметът Милен Пенчев.
Задълженията на общината към дружеството са 768 891 лв., а от началото на годината са преведени 971 520 лв., показаха сметките и на двете страни. Проблемът с изоставащите плащания идва от стари, натрупани през последните 7 години задължения, не скриха страните. За чистота се отделят част от средствата от такса „смет”, друга част отива за депониране на отпадъците. По план тази година са предвидени 1 274 000 лв. за двете фирми, поддържащи Силистра.
Пример за задлъжнялост са превишените разходи за зимно почистване от 2009 година, когато при разчетени по бюджет 49 000 лв., общината е изразходила близо 400 000 лева, а е изплатила едва 51 000 лв. Като разликата е изцяло за сметка на общината. Така е от години. Друг пример е озеленяването в града, което поради липса на средства през тази година напълно замря, с тревога отбелязаха техниците от дружеството.
Но от дружеството най-много са разтревожени, че нямат никаква готовност за зимата. По данни на директора Пеньо Пенев, за осигуряване на горива, оборудване на машините със зимни гуми и акумулатори и за осолен пясък са необходими над 250 000 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар