вторник, 19 октомври 2010 г.

Областният управител върна две решения на Общински съвет

Две решения на Общински съвет-Силистра, от последното му върна. за ново разглеждане областният управител на Силистра . Решенията касаят изменение в Правилника за дейността на общинско предприятие „Жилфонд” и изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги.
Първото върнато решение, за изменение в чл.14, ал. 1 и 2 от Правилника за дейността на общинско предприятие „Жилфонд”. Общинският съвет е приел промяна в текста на чл. 14 ал. 1, (касаещо изискванията за заемане на длъжността „Директор”) с добавката „притежава висше образование или средно специално „строителен техник”, а в чл. 14, ал. 2 се добавя „Има най-малко 5 години трудов стаж по специалността”.
В обосновката си, Областният управител изтъква, че в правилниците за организацията и дейността на общинските предприятия „Регионално депо за битови отпадъци-Силистра”, „Общински пазари” и „Обреди” към община Силистра са посочени като условия, на които трябва да отговарят Директорите – т.е. „да притежават висше образование и да имат най-малко 5 години трудов стаж”
Областният управител намира за незаконосъобразно поставянето в неравностойно положение заемащите длъжността „Директор” в общински предприятия на територията на една и съща община, поради което връща решението за ново разглеждане.
Второто решение, което се връща за ново разглеждане на Общински съвет – Силистра относно изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. С него, към гл. II. раздел III се създава нов чл. 23 а. Чл. 23а (1). Чл. 23а (1). Учениците, които посещават формите за извънучилищни дейности, организирани от Извънучилищните педагогически учреждения /ЦРД, ЦУТНТ, УСШ и НАО “Галилео Галилей”/ заплащат месечна такса в размер на 5 лв...
В обосновката си, Областният управител посочва, че с предвидената в решение №1368 месечна такса за извънучилищни дейности се нарушават норми от Закона за народната просвета, както и подзаконови нормативни актове.
Връщането на решението, касаещо изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги... е предшествано от жалби на родители и на директорите на извънучилищни звена (ЦРД, УСШ, ЦУТНТ, НАО), уточняват от пресцентъра на Областна администрация .
От Регионалния инспекторат по образование в Силистра също са изразили безпокойство от въвеждането на таксите. В доклад до Областния управител, Началникът на инспектората посочва, че решението е взето след началото на учебната година в извънучилищните звена, когато групите са сформирани, а родителите на децата не са известени предварително за това заплащане. Въвеждането на това ново условие с неизяснен начин на практическо функциониране, ще доведе до отлив от групите и промяна на състава им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар