сряда, 13 октомври 2010 г.

Трябва да се промени методиката за изчисляване на линията на бедността в България, смята председателят на българската антибедност-мрежа

Трябва да се промени методиката за изчисляване на линията на бедността в България, смята председателят на българския клон на Европейската антибедност-мрежа Духомир Минев.
Той бе в Силистра на местна среща и информационен ден за хора, живеещи в бедност, организирани от МТСП в рамките на Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване.
Според официалната статистика делът на хората в България, които живеят под линията на бедност, е съпоставим с данните на ЕС – около 21 на сто. Но според Духомир Минев тази статистика сочи проблема за не повече от 50-60 на сто от реално засегнатите.
Бедността е реалност за почти 80 милиона души в ЕС,от които 19 милиона са деца. Не печелят достатъчно, за да избегнат бедността, 8 на сто от работещите. Около 100 милиона европейци живеят в лоши жилищни условия.
“Мен лично ме изненадва изключително високата грамотност на хората по места”, обобщи впечатленията си от досега проведените прояви Духомир Минев. Според него предложенията на гражданите за промени в политиките за борба с бедността в България “превъзхождат официално формираните политики в много отношения”.
Надежда Петкова – главен експерт в дирекция “Социално включване” на МТСП каза, че предложенията на гражданите се вземат под внимание във връзка с възможните промени в законодателството и се обсъждат в работни групи в министерството. “Всъщност, целта на тези кампании е да се чуят рационални предложения, които по-късно могат да бъдат разработени в нови законопроекти”, обясни Петкова.
В срещата в Силистра участваха представители на бюрата по труда, дирекцията за социално подпомагане, специалисти и ръководители от общините и областната администрация, безработни и социално слаби граждани.
На 23 ноември в София ще се проведе Национална среща на хората, живеещи в бедност, с участието и на 10 делегати от Силистренско.
Досега в рамките на Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване в страната са проведени 18 прояви.
Финансирането възлиза на около 1 милион и 64 хиляди лева от ЕС и от държавния бюджет./П.П/

Няма коментари:

Публикуване на коментар