четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Едночасов предупредителен протест утре на раобтещите в”Синева “

Хронични финансови проблеми в общинската фирма “Синева”събират утре работещите във фирмата на едночасов предупредителен протест пред общината. Ако не бъде решен трайно въпроса със рааплащането към фирмата от страна на общината , работниците обещават ефективни протести и град пълен с боклуци.
В протестна декларация, адресирана до кмета на община Силистра, до областния управител и до председателя на общинския съвет, работници и служители на фирма „Синева” изразяват негодуванието си срещу „непрекъснатото нарушаване на трудовите им и човешки права”. Те информират, че не са получавали заплати за 3 последователни месеца – юли, август и септември 2010 г. Настояват за започване на преговори с Кмета на община Силистра за трайно решение на проблема. Обявяват и намерението си да преустановят утре (15 октомври) работа за 1 час пред сградата на общината, а ако не бъде намерено адекватно решение предупреждават, че ще спрат почистването на града за неопределено време.
„Системното забавяне на заплати в общинската фирма „Синева” е хронично заболяване, което изисква хирургично лечение т.е. отстраняване на заболялата част от организма”, е позицията на областния управител д-р Владимир Янков, по повод назрялото недоволство сред работещите в дружеството.
Областният управител д-р Владимир Янков определи негодуванието на работещите в общинската фирма „Синева” като „напълно основателно”и подкрепи исканията на работниците и служителите за намиране на трайно решение на проблема, но с уговорката, че бъдат спазени всички законни изисквания за осъществяването му., се казва в прессъобщение на Областна администрация
По късно днес стана ясно също , че ръководството на община Силистра е приело поканата и ще проведе разговори с представители на КНСБ и КТ „Подкрепа” в общинското дружество за чистота „Синева” по финансовите проблеми на дружеството. Разговорите са насрочени за 18 октомври, понеделник, от 14.30 часа в сградата на общината, става ясно от писмо на изпълняващия длъжността кмет Нели Стоилова до работниците и служителите чрез синдикалните лидери Надежда Стоянова и Венета Стоянова.
Справка от общинската дирекция „Финанси” показва още, че в общинската данъчна служба от началото на годината досега са постъпили 1 777 276 лв. от такса „Битови отпадъци”, което е близо 70 на сто от планираните приходи за чистота, сметосъбиране, сметоизвозване и депониране. По решение на общинския съвет тази година в бюджета на общината са предвидени едва 70 000 лева за озеленяване при необходими над 500 000.

Няма коментари:

Публикуване на коментар