четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Първата в страната специализирана трудова борса за хора с увреждания организира днес в Силистра бюрото по труда

Първата по рода си в станата за тази година специализирана трудова борса за хора с увреждания организира днес в Силистра бюрото по труда. По данни от Регионалната служба по заетостта в Русе борсата е 96 по ред от предвидените за тази година в плана за действие на Агенцията по заетостта 107 специализирани и неспециализирани трудови борси в страната. Повече от 300 безработни с увреждания се срещнаха с представители на 26 фирми от района. Заявкиза наемане има и от две неправителствени организации, работещи с хора със зрителни увреждания и болни от диабет, съобщиха от бюрото по труда.
В Силистренска област единственото специализирано предприятие за наемане на хора с увреждания е Трудово-производителната кооперация “Добруджанка”, която работи от 1954 година. Затова целта на борсата е от други фирми да се осигурят достатъчно работни места, тъй като голяма част от търсещите работа са били в стопанската сфера, имат образование и квалификация. По равнище на безработица Силистренска област е на седмо място сред двайсет и осемте области на страната, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Русе.
Продължително безработните с престой на борсата над 1 година към края на август са 44 на сто от регистрираните 8795 безработни в седемте общини на областта.С намалена трудоспособност са над 6 на сто от всички безработни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар