вторник, 13 декември 2011 г.

Американската компания „Шеврон", която иска да добива шистов газ у нас, планира да започне сондажни дейности най-рано през 2015 г.


Американската компания „Шеврон", която иска да добива шистов газ у нас, планира да започне сондажни дейности най-рано през 2015 г. Това стана ясно при провелата се вчера във Областна управа Варна среща при закрити врати на представители на фирмата със заместник министъра на икономикат , енергетиката и туризма Делян Добрев и областните управители на Варна , Силистра , Шумен и Разград.

Областна админпистрация Силистра беше представена от Николай Димов и заместикът му Алтимир Адамов , които по време на срещата са имали възможност да се запознаят с пет годишната програма на американската компания „Шеврон”, свързана с проучвателната й дейност в България за находища на шистов газ, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Силистра .

Представителите на компанията са уверили българските си събеседници, че „Шеврон” залага в дейността си на безопасността и работи в пълен синхрон със законодателството на съответната страна, с европейските приложими правила и наредби и в рамките на ограниченията, наложени от околната среда.

Работната програма на Шеврон за проучване за шистов газ, която компанията смята да представи на правителството, ако няма мораториум върху тази дейност, предвижда да бъдат направени само четири проучвателни сондажа. Според плановете на компанията, два от тях трябва да са през 2015 година ( т.е. в края на четвъртата година от началото на дейността), а другите два - през 2016 година. Дотогава, представителите на фирмата гарантираха, че не се предвиждат никакви сондажи, а само сеизмични проучвания. Те обясниха, че им е необходимо време, за да направят анализ на съществуващите сондажи, както и на сеизмичните проучвания, които не са свързани със сондиране.

В Североизточна България предстои да се извършват проучвания, а не – добив, бе подчертано неколкократно на срещата. За да се преустановят спекулациите по темата, които преекспонират страховете на хората в района и спазвайки практиката на прозрачност, представители на фирмата ще инициират разяснителна кампания, чрез областните управители, в областите Силистра, Варна, Разград, Добрич и Шумен и в общини, попадащи в зоната на проучване.

По информация на варненски медии , срещата е останала закрита и за депутатите от „Атака" Волен Сидеров и Димитър Карбов. Те са поискали да влязат в Областна администрация в качеството си на народни представители. Пред сградата обачее излязъл областният управител на Варна Данчо Симеонов, който заявил, че евентуално при следваща среща могат да бъдат поканени.През цялото време входът на Областна управа е бил блокиран от природозащитници, които са скандирали „Не на шистовия газ". Те са носели и пластмасови бутилки с мръсна вода, с които да покажат как добивът на шистов газ замърсява водата и почвата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар