понеделник, 20 февруари 2012 г.

Силистренски земеделци приеха идеята на областния управител за създаването на фонд за стипендии за младежи


Асоциации и крупни земеделски производители да учредят фонд за стипендии на даровите деца от семейства в неравностойно положение. Тази идея , обсъдиха и приеха земедлци от силистренско , които участваха в заседанието на новоструктурирания Областен съвет по земеделие. Идеята за създаването на този фонд е на областния управител Николай Димов.„Целта на този фонд ще е те да бъдат подпомогнати в образованието си – за кандидатстване и обучение във висши учебни заведения” обясни той и допълни: „Това ще бъде знак от страна на земеделските производители, че те не търсят само помощ от Държавата, а дори – напротив – помагат и то - реално и на конкретни млади хора”. Идеята срещна солидна подкрепа от страна на земеделските производители. Предстои да бъдат обсъдени детайлите.

Новоструктурирания Областен съвет по земеделие бе оглавен от областния управител Николай Димов, а в състава му бяха включени експерти от областната администрация, представители на общините от област Силистра, ръководителите на всички второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към земеделското министерство, на територията на областта.

По време на зеседанието бе подчертан интереса към възможностите на поливното земеделие в област Силистра. Единодушно бе изразеното мнение, че този вид земеделие е рентабилно. Но усилията трябва да са насочени не към възстановяване на остарялата и неефективна инфраструктура, а към запазване на водоизточниците, и създаване на условия за капково напояване. Областният управител пое ангажимент да организира тематична среща между крупни земеделски производители и експерти от Министерство на земеделието, които да разяснят вариантите за ползване на Сдруженията за напояване.Потенциалът за развитие на овощарството в региона, състоянието на посевите и прогнозите за годината бяха също сред объжданите теми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар